Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του ΥΠΕΚΑ αποτέλεσε τη πρώτη και ουσιαστική χρηματοδότηση μέσω των οποίων άρχισε η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Το ΔΣ, επί προεδρίας του κου Dr Δημήτρη Κατσαρού, προχώρησε σε 2 τροποποιήσεις του Τεχνικού Δελτίου με συνολικό προϋπολογισμό 910.379,80 € το οποίο προέβλεπε:
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:
Ολοκληρώθηκε Πρόγραμμα Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Δεδομένων της Περιοχής (Monitoring). Σκοπός του έργου ήταν η παρακολούθηση των βιολογικών παραμέτρων της περιοχής, η ανάλυση των φυσικοχημικών παραμέτρων των λιμνοθαλασσών Πρόκοπος και Κοτύχι, που συλλέγονται από σταθμούς μέτρησης, με σκοπό την εκτίμηση μεταβολών της ποιοτικής κατάστασης των λιμνοθαλασσών, η παραγωγή χαρτών (προσανατολισμού της περιοχής, τύπων οικοτόπων, κάλυψης – χρήσεων γης, μεταβολής των τύπων οικοτόπων και χρήσεων γης), η αξιολόγηση των πιέσεων και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας διαχείρισης. Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής θεωρείται μια σύνθετη διαδικασία της οποίας η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της και η συμβολή της στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής απαιτεί τη συλλογή πολλών στοιχείων.
Συγκεκριμένα το υποέργο περιλαμβάνει :
Α. Παρακολούθηση των οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και συγκεκριμένα την:
Α.1 Καταγραφή της χλωριδικής σύνθεσης, δομής και κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων.
Α.2 Εκ νέου χαρτογράφηση της έκτασης που καταλαμβάνει ο κάθε οικότοπος και τη σύνταξη ανανεωμένου/επικαιροποιημένου χάρτη οικοτόπων.
Α.3. Προσδιορισμό μεταβολών των χαρακτηριστικών των οικοτόπων, από την πρώτη καταγραφή κατά την ένταξη τους στο δίκτυο Natura 2000.
Β. Παρακολούθηση ειδών και οικοτόπων προτεραιότητας των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και συγκεκριμένα την παρακολούθηση:
Β.1 της εξάπλωσης και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού του φυτικού είδους Centaurea niederi
Β.2 των χαρακτηριστικών του πληθυσμού του είδους ψαριού Valencia letourneuxi
Β.3 της κατάστασης της δομής των συστάδων και της αναγέννησης της κουκουναριάς.
Γ. Ανάλυση των φυσικοχημικών παραμέτρων που συγκεντρώνονται από τους σταθμούς μέτρησης.
Δ. Παρακολούθηση των πιέσεων
Ε. Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της διαχείρισης
Πραγματοποιήθηκαν Ενέργειες Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Περιοχής,με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάδειξη της περιοχής που εποπτεύει ο Φορέας Διαχείρισης.
Συγκεκριμένα:
Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς:
Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων:
Επιπλέον, διοργανώθηκαν πέντε εθελοντικοί καθαρισμοί στο δάσος και στην παραλιακή ζώνη της Στροφυλιάς:
Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε με περίπτερο στην 1η και στην 2η Έκθεση Νέων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού ACTIVETRIP στις 29/2 έως 2/3/08 και 6 έως 8/2/09 στην Πάτρα, καθώς και στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στις 4/10/08 και στις 11/10/09 στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης του διαγωνισμού για την ανάθεση του υποέργου για το Σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής, με Διευθύνουσα Υπηρεσία το Δασαρχείο Πατρών και Προϊσταμένη Αρχή την Δ/νση Δασών Ν. Αχαΐας το οποίο θα συμβάλει αποτελεσματικά στην εφαρμογή της ΚΥΑ.
Ο Φορέα Διαχείρισης στελεχώθηκε με εννέα (9) άτομα: τρία (3) από αυτά αποτελούν το επιστημονικό προσωπικό, ένα (1) είναι υπεύθυνο για τις ξεναγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 5 είναι επόπτες. Με την Προμήθεια Επιβατικού Οχήματος 4×4 ενισχύεται η καθημερινή εποπτεία της περιοχής.
Ολοκληρώθηκαν το 2007 οι προμήθειες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και έπιπλα.
Ο Φορέας Διαχείρισης ανέλαβε τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης για την προστατευόμενη περιοχή τον Απρίλιο 2007. Από τότε μέχρι τέλος του 2009 πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες από όλη την Ελλάδα, σε σύνολο 6250 ατόμων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ σημαντικό ποσοστό αποτελούν και οι φοιτητές που επισκέπτονται το χώρο για επιστημονικούς σκοπούς. Σε επιπλέον 100 άτομα υπολογίζονται οι μεμονωμένοι Έλληνες και αλλοδαποί (κυρίως) επισκέπτες. Από το 2003 μέχρι το 2006 το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργούσε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Φύση της ΤΕΔΚ Ν. Αχαΐας «Προστασία και Διαχείριση Κοτυχίου-Στροφυλιάς». Κατά την περίοδο αυτή επισκέφθηκαν το Κ.Π. 9.000 άτομα μέσω οργανωμένων ομάδων, και περίπου 1.000 άτομα επιπλέον μέσω των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν.
O Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1022/Β/4-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://strofylianationalpark.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Kotychi – Strofilia and Kyparissia Bay Wetlands Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 (GG 1022/Β/4-3-2022)
The website of Management Unit of Strofylia Wetlands National Park and Protected Areas of Western Peloponnese is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (https://strofylianationalpark.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr