ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.) σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ) πραγματοποίησε εσπερίδα την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 με θέμα «Οικοτουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές: Δυνατότητες και Προοπτικές» στην Πάτρα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 28 χρόνων από την ίδρυση της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.

Ομιλητές της εσπερίδας ήταν η κα Γεωργία Καραμπέρου Δασολόγος – Συντονίστρια του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ, η οποία επισήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάδειξη του οικοτουρισμού στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, ο κ. Δημήτριος Κατσαρός, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, που ανέλυσε τη φέρουσα ικανότητα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Στροφυλιάς-Κοτυχίου και αναφέρθηκε στο ρόλο του Φορέα Διαχείρισης. Επίσης, ο κ. Διονύσης Μαμάσης Περιβαλλοντολόγος M.Sc Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μέλος της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., ανέλυσε τις Δυνατότητες Οικοτουριστικής Ανάδειξης των Προστατευόμενων Περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Στη συνέχεια ο κ. Laurent Sourbes, Διευθυντής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου και ανέλυσε την περίπτωση της τουριστικής ανάπτυξης στη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή. Τέλος, η κα Άννα Λάτσιου Ιχθυολόγος Μ.Sc, αξιολόγησε την κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης του οικοτουρισμού στη λίμνη Ορεστιάδα (Καστοριάς).

Στις 22 Μαΐου 2014, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.) διοργάνωσε εσπερίδα στον Πύργο με θέμα την «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

Από τους ομιλητές της εκδήλωσης, η κα Βασιλική Ορφανού στην ομιλία της περιέγραψε αναλυτικά το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και παρουσίασε το υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την περιοχή Κοτυχίου Στροφυλιάς. Ο κ. Αριστοτέλης Μαρτίνης ανέλυσε το Δίκτυο Natura και αναφέρθηκε και στην έννοια της αειφορίας. Η κα Αγγελική Τρικαλίτη παρουσίασε την ιδέα και τις δράσεις του Αειφόρου Σχολείου. Ο κ. Γεώργιος Χείρας αναφέρθηκε στις χελώνες της περιοχής Κοτυχίου Στροφυλιάς και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδος. Τέλος, ο κ Πέτρος Κόκκινος εστίασε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση σε θέματα ποιότητας υδάτινου περιβάλλοντος και διαχείρισης νερού. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, διοργάνωσε δύο παραστάσεις του “Θεάτρου Σκιών Χρήστος Πατρινός”, στις 5 Ιουνίου στο Λάππα, όπου βρίσκεται και η έδρα του ΦΔΥΚΣ και στις 6 Ιουνίου στα Λεχαινά. Στα πλαίσια του εορτασμού δόθηκε ανοιχτή παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Το καμένο δέντρο και η Περιπέτεια του Καραγκιόζη». Επιλέχθηκε ένα παραδοσιακό και διασκεδαστικό δρώμενο με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας. Πριν την παράσταση έγινε αναφορά στην σημασία της Ημέρας Περιβάλλοντος και στην αξία του Εθνικού Πάρκου και μοιράστηκαν σελιδοδείκτες και κονκάρδες που απεικονίζουν είδη της περιοχής. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία με την παρουσία πολλών μικρών και μεγάλων φίλων του Εθνικού Πάρκου οι οποίοι διασκέδασαν με την πρωτότυπη παράσταση και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την εκδήλωση αυτή.

Οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 3 με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός» του ΕΠΠΕΡΑΑ που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς.

error: Content is protected !!