Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφθηκε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.), με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων δράσης του εθελοντικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», διοργάνωσε με χαρά και ευαισθησία επίσκεψη και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο για τα φιλοξενούμενα παιδιά του Συλλόγου από το Παράρτημα ημερήσιας φροντίδας του Πύργου και από το Σπίτι της Κυλλήνης.

 

Την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου τα παιδιά, συνοδευόμενα από το προσωπικό του Συλλόγου, αρχικά επισκέφτηκαν το Κέντρο πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς και Λιμνοθάλασσας Κοτύχι στο Λάππα όπου ενημερώθηκαν για την Προστατευόμενη Περιοχή. Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, πληροφορήθηκαν για το καθεστώς προστασίας της περιοχής, μελέτησαν χάρτες του Εθνικού Πάρκου, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη οικοτόπων και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας μέσα από τα εκθέματα και το φωτογραφικό υλικό του Κέντρου Πληροφόρησης.

Η μέρα συνεχίστηκε με ξενάγηση στη φύση. Στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την ορνιθοπανίδα με κιάλια και τηλεσκόπια. Συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην δραστηριότητα παρατήρησης, αναγνώρισης και καταγραφής πουλιών, συνειδητοποιώντας με βιωματικό τρόπο τη δουλειά των επιστημόνων του Φορέα Διαχείρισης στο πεδίο. Αμέσως μετά επισκέφτηκαν το Δάσος της Στροφυλιάς και περιηγήθηκαν σε μια από τις εκπαιδευτικές πεζοπορικές διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί από τον ΦΔΥΚΣ. Μέσα στο δάσος έμαθαν να αναγνωρίζουν τα είδη δέντρων και θάμνων, και έπαιξαν ένα παιχνίδι αναγνώρισης και συλλογής αντικειμένων από τη φύση, όπως καρπούς, φύλλα, κ.α. Τέλος, επισκέφτηκαν την παραλία Καλόγρια, όπου παρατήρησαν τον προστατευόμενο οικότοπο των αμμοθινών και την παραλιακή ζώνη που αποτελεί περιοχή ωοτοκίας για την απειλούμενη θαλάσσια χελώνα Carettacaretta. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ελαφρύ γεύμα στα γραφεία του ΦΔΥΚΣ.

Ο ΦΔΥΚΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει πολύ τα παιδιά του Συλλόγου για την συμμετοχή τους στην επίσκεψη και για τον ενθουσιασμό που επέδειξαν κατά την ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο.

Η εμπειρία για το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ ήταν ξεχωριστή και ελπίζουμε στην πραγματοποίηση και άλλων μελλοντικών δράσεων.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Υποέργου 3 του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός».

 

error: Content is protected !!