ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για το Κιρκινέζι στα Λεχαινά

ΓΙΑ 5Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

ΚΟΤΥΧΙΟΥ-ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

 

              Εικόνα 1. Ζευγάρι Κιρκινεζιών σε φωλιά του ΦΔΥΚΣ&ΚΚ.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) για 5η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιεί την δράση για την προστασία του Κιρκινεζιού με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών στην πόλη των Λεχαινών, καθώς και την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για το σπάνιο μικρό μεταναστευτικό γεράκι που αναπαράγεται στην πόλη τους.

Η δράση ξεκίνησε πιλοτικά το 2015, με ικανοποιητικά αποτελέσματα στην παρουσία και αναπαραγωγική δραστηριότητα των Κιρκινεζιών. Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης έχει τοποθετήσει συνολικά 53 τεχνητές φωλιές, από τις οποίες οι 10 τοποθετήθηκαν το περασμένο Μάρτιο.

Για την υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού και την καταγραφή του φωλιάσματος των Κιρκινεζιών το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ&ΚΚ θα πραγματοποιεί εβδομαδιαίες επισκέψεις στην πόλη των Λεχαινών κατά τις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ώστε να καταγραφεί η δραστηριότητα των πουλιών μέσα στην ημέρα, κατά την περίοδο ζευγαρώματος, επώασης των αυγών και κατά το στάδιο ανάπτυξης των νεοσσών. Σε κάθε επίσκεψη οι παρατηρητές μετακινούνται με τα πόδια σε όλο το κέντρο της πόλης παρακολουθώντας τις συμπεριφορές των πουλιών και μετρώντας τον πληθυσμό τους με κιάλια.

Εικόνα 2. Τοποθέτηση τεχνητής φωλιάς με τη χρήση καλαθοφόρου οχήματος της ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τον κ. Λάμπρο Λογοθέτη, για τη δωρεάν προσφορά των καλαίσθητων μικρών νέων ξύλινων φωλιών. Ευχαριστίες εκφράζονται προς τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης που για μια ακόμα χρονιά υποστήριξε και βοήθησε στην υλοποίηση της δράσης και ιδιαίτερα στον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, κ. Ανδρέα Μίγκο που παρείχε την άδεια τοποθέτησης φωλιών σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς και στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Παλαιολόγο Χρήστο που προγραμμάτισε τις εργασίες κοπής & κλαδονομής δένδρων που εμπόδιζαν την παρατήρηση των φωλιών. Ευχαριστούμε την ΔΕΔΔΗΕ, για την παροχή του καλαθοφόρου οχήματος και το προσωπικό της, κ. Βαγγέλη Μανδρέκα και κ. Γεώργιο Μπράβο που πραγματοποίησαν τις εργασίες τοποθέτησης των τεχνητών φωλιών. Ευχαριστούμε τον κ. Πανταζή Βασίλειο που μας έδωσε την άδεια να κόψουμε τα δέντρα που εμπόδιζαν στην δράση παρακολούθησης στις αποθήκες του Σχίζα. Ακόμα, ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο Νεόφυτο καθώς και όλους τους κατοίκους και ιδιοκτήτες κτιρίων για την θερμή υποστήριξη και την καλή συνεργασία. Η δράση αυτή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη και την άδεια τους. Ευελπιστούμε, για μια ακόμα χρονιά στην επιτυχία του Προγράμματος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Εικόνα 3. Ο κ. Λάμπρος Λογοθέτης, το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ&ΚΚ και το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ.

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Προστατεύεται από την Οδηγία 79/409/ΕΕ για τα άγρια πουλιά και χαρακτηρίζεται ως Τρωτό σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας.

Τα πουλιά αυτά σχηματίζουν αποικίες που μπορεί να αποτελούνται ακόμα και από δεκάδες ζευγάρια. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, κυρίως μέσα σε χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά σε καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις. Τα Κιρκινέζια τρέφονται με έντομα, κυρίως μεγάλα ορθόπτερα, όπως ακρίδες και γρύλλους. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη γεωργία.

Τα Κιρκινέζια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος πληθυσμός τους έχει απομείνει στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και στη Μακεδονία. Για την Πελοπόννησο, ο πληθυσμός που φωλιάζει μέσα στην πόλη των Λεχαινών, ακριβώς στα όρια του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς θεωρείται ο πιο αξιόλογος.

 

error: Content is protected !!