ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών και δεντροφύτευση Δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου

Α. Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) συμμετείχε για ακόμα χρονιά στο μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στη χώρα μας. Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες και αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος International Waterbird Census (IWC) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ως εθνικός εκπρόσωπος της Wetlands International συντόνισε την όλη δράση.

Στην φετινή καταμέτρηση που πραγματοποίησε το προσωπικό του Φορέα στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου, στις 17 και 18/01, παρατήρησε και κατέγραψε πολλά διαφορετικά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς, αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και γλάρους.  Αξιοσημείωτο ήταν το μεγάλος πλήθος παπιών που βρισκόταν στις λιμνοθάλασσες της Προστατευόμενης Περιοχής, με ποιο χαρακτηριστικά είδη τις φαλαρίδες, τα σφυριχτάρια, τις χουλιαρόπαπιες και τα κιρκίρια. Το παρών δώσανε αρπακτικά πτηνά όπως καλαμόρκικοι, γερακίνες και βραχοκιρκίνεζα, αλλά και μόνιμοι φτερωτοί κάτοικοι καθ΄ όλο το έτος, όπως κορμοράνοι, καστανοκέφαλοι γλάροι, λευκοτσικνιάδες και μερικές δεκάδες σταχτοτσικνιάδες. Επίσης, άλλα είδη που καταγραφήκαν ήταν κύκνοι, φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνοι και γελαδάρηδες.

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς είναι σημαντικό για την ορνιθοπανίδα σε διεθνές επίπεδο. Οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Άραξος (ή Πάπα), μαζί με τα άλλα υγροτοπικά συστήματά του (το έλος Λάμια και τις Αλυκές Λεχαινών), αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράκτιους υγροτόπους της νοτιοδυτικής Ελλάδας, με υψηλή οικολογική αξία για τα διαχειμάζοντα, μεταναστευτικά και αναπαραγόμενα είδη πουλιών, που ζουν ή περιοδικά συναντώνται σε αυτόν.

                             

Β. Πραγματοποιήθηκε η φύτευση 360 δενδρυλλίων  Κουκουναριάς στην Στροφυλιά.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί τους Πεζοπόρους της Πάτρας και την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. για τη συμβολή τους

Το πρωί της Κυριακής  20 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ (ΟΙ.ΚΙ.Π.Α) και τους Πεζοπόρους της Πάτρας, υπό την καθοδήγηση του Δασαρχείου Πατρών και την συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ), η φύτευση νεαρών δέντρων Κουκουναριάς (Pinus pinea) στο Δάσος της Στροφυλιάς.

Συνεπείς όλοι στην ώρα τους, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή που πρόκειται να υλοποιηθεί η δενδροφύτευση. Ο Δασάρχης Πατρών κ. Σταύρος Βαρβατσούλης ενημέρωσε τους εθελοντές για τη σημασία της δενδροφύτευσης και την ιδιαίτερη αξία της, σε μια προστατευόμενη περιοχή όπως είναι το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, και τους επαίνεσε για αυτή τους την πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του Δασικού Φυτωρίου στο Λάππα κ. Λιάπης υπέδειξε τον σωστό τρόπο φύτευσης των νεαρών δένδρων, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την δενδροφύτευση. Μικροί και μεγάλοι πραγματοποίησαν με περισσό ενθουσιασμό την φύτευση περίπου 360 νεαρών δένδρων Κουκουναριάς.     

                          

Τα νεαρά δέντρα Κουκουναριάς διατέθηκαν δωρεάν από το Δασικό Φυτώριο Λάππα του Δασαρχείου Πατρών και μεταφέρθηκαν με τα οχήματα του Φορέα Διαχείρισης στο χώρο της δενδροφύτευσης. Ακόμα, το προσωπικό του Δασαρχείου, είχε φροντίσει ήδη να πραγματοποιήσει την διάνοιξη των λάκκων για την δεντροφύτευση, ενώ την επόμενη μέρα ολοκληρώθηκε η δράση με την τοποθέτηση περίφραξης από το Δασαρχείο Πατρών για την προστασία των νεαρών δενδρυλλίων κουκουναριάς από τα ζώα.    

Μετά το πέρας της δράσης, το προσωπικό του Φορέα είχε την ευχαρίστηση να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στη λιμνοθάλασσα του Προκόπου όπου μπόρεσαν να παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια, τα πουλιά που βρίσκονταν εκεί, ενώ η μέρα ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη πεζοπορική διαδρομή στο Δάσος της Στροφυλιάς, παρά τον βροχερό καιρό. Οι επιβλητικές Κουκουναριές εντυπωσίασαν με την ομπρελοειδή καταπράσινη κόμη τους. Ενώ το δρυοδάσος από ήμερες βελανιδιές (Quercus ithaburensis subsp. Macrolepis )  έδωσε ένα πιο φθινοπωρινό τόνο, με τα καφέ τους φύλλα.

Η εμπειρία που αποκομίστηκε απ’ όλους ήταν εξαιρετική. Ο ΦΔΥΚΣ&ΚΚ θέλει να ευχαριστήσει τους Πεζοπόρους της Πάτρας και την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. για αυτή την εθελοντική τους  δράση και ευελπιστεί και σε άλλες συνεργασίες μελλοντικά. 

                     

Η Κουκουναριά (Pinus pinea), που οι αρχαίοι Έλληνες την έλεγαν «Πίτυς», είναι γνωστή για τον εδώδιμο καρπό της. Είναι ένα ευαίσθητο είδος με περιορισμένη μεσογειακή εξάπλωση. Με σχετικά κοντό κορμό και πλούσια σφαιρική κόμη, η οποία σε μεγάλη ηλικία μετατρέπεται σε ομπρελοειδή. Προτιμά τα αμμώδη ή αμμοαργιλώδη εδάφη χαμηλού υψομέτρου, γι’ αυτό ζει σε παραλίες ή πεδινές εκτάσεις κοντά στη θάλασσα. Αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας συμφωνά με το Παράρτημα I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

error: Content is protected !!