ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ»

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Προστατεύεται από την Οδηγία 79/409/ΕΕ για τα άγρια πουλιά και χαρακτηρίζεται ως Τρωτό σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας.

Τα πουλιά αυτά σχηματίζουν αποικίες που μπορεί να αποτελούνται ακόμα και από δεκάδες ζευγάρια. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, κυρίως μέσα σε χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά σε καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις. Τα Κιρκινέζια τρέφονται με έντομα, κυρίως μεγάλα ορθόπτερα, όπως ακρίδες και γρύλλους. Γι΄αυτό το λόγο θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη γεωργία.

Τα κιρκινέζια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος πληθυσμός τους έχει απομείνει στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και στη Μακεδονία. Σε όλη την Πελοπόννησο υπάρχει πιθανότατα ένας μοναδικός μικρός πληθυσμός που φωλιάζει μέσα στην πόλη των Λεχαινών, ακριβώς στα όρια του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Τα σπάνια, πλέον, Κιρκινέζια μοιάζουν πολύ με τα συγγενικά Βραχοκιρκίνεζα και συχνά συγχέονται με αυτά. Τα Βραχοκιρκίνεζα είναι πολύ πιο συνηθισμένα στην χώρα μας, παραμένουν όλο το χρόνο στην περιοχή χωρίς να μεταναστεύουν, και συχνά πετούν με χαρακτηριστικό τρόπο, αιωρούμενα στο ίδιο σημείο πάνω από το έδαφος.  

Στο παρελθόν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, στα Λεχαινά, δύο δράσεις τοποθέτησης τεχνητών φωλιών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Life (2002-2006), καθώς και από την Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ).

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς συνεχίζει φέτος την προσπάθεια προστασίας και αύξησης του πληθυσμού των Κιρκινεζιών με στόχο η δράση αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον. Για την αρχική εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν σχολεία της περιοχής των Λεχαινών με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας.

Αρχικά, συνεργαστήκαμε με το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών. Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού, κ. Λαγός, και η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού, κα Φιλιππάτου, εμφανίστηκαν πολύ θετικοί από την πρώτη στιγμή στην προοπτική της συνεργασίας μας.

Οι φωλιές τοποθετήθηκαν από τους υπαλλήλους της ΔΕΗ με καλαθοφόρο όχημα. Για την εγκατάστασή τους επιλέχθηκε η βορινή πρόσοψη των σχολείων και οι φωλιές κρεμάστηκαν κοντά στη στέγη, σε μια προσπάθεια να πλησιάσουμε τις συνθήκες που επιλέγουν συνήθως τα Κιρκινέζια για να φωλιάσουν.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί τη ΔΕΗ για την παροχή του οχήματος και την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών, καθώς και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών για την θερμή υποστήριξη και την καλή συνεργασία. Ευελπιστούμε στην επιτυχία του Προγράμματος και μαζί με τους μαθητές των δύο σχολείων θα παρακολουθήσουμε τις φωλιές για να καταγράψουμε την πιθανή εγκατάσταση Κιρκινεζιών σε αυτές.

error: Content is protected !!