ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Οταν τα πρώτα χελωνάκια καρέτα του Κυπαρισσιακού κόλπου δεν βρήκαν τη θάλασσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Οταν τα πρώτα χελωνάκια καρέτα του Κυπαρισσιακού κόλπου δεν βρήκαν τη θάλασσα

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας καρέτα που εκκολάφθηκε φέτος στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο βρίσκεται στη θέση Αγιαννάκη. Τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που βγήκαν από τη φωλιά τους εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Ιουλίου από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τον ενθουσιασμό τους όμως διαδέχτηκε έκπληξη και μετά απογοήτευση καθώς τα ίχνη  δεν οδηγούσαν στη θάλασσα, αλλά κατευθύνονταν προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω των τεχνητών φώτων στην περιοχή!

Η στιγμή που τα πρώτα μικρά ξεκινούν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση αποτελεί ορόσημο στην πορεία των προγραμμάτων κάθε χρόνο. Είναι το σημείο καμπής, που αρχίζει η δεύτερη φάση της προσπάθειας του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και όλων των συνεργαζόμενων φορέων. Οι νεοσσοί ακολουθούν την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στη θάλασσα για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. Τα τεχνητά φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, προκαλούν αποπροσανατολισμό των νεοσσών πράγμα που τους οδηγεί τις περισσότερες φορές να πεθάνουν από εξάντληση.Στόχος μας είναι να σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας το βράδυ.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας Δημοτικών αρχών, επιχειρηματιών και του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ με σκοπό την μείωση του τεχνητού φωτισμού στις παραλίες ωοτοκίας.

 Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου ενημερώνουν τους επισκέπτες της παραλίας ότι σε περίπτωση που θα βρουν χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν πρέπει  να τα  βρέξουν ούτε να τα μεταφέρουν στο νερό. Είναι είναι πολύ σημαντικό να κινηθούν μόνα τους σ’αυτή την πρώτη τους διαδρομή από τη φωλιά έως τη θάλασσα. Το μόνο που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να τα προστατέψουμε από τον ήλιο σκιάζοντας τα και να ισιώσουμε την άμμο μπροστά τους μέχρι να βρουν το δρόμο τους στο νερό.

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Καραμπέρου Γεωργία, Συντονίστρια ΦΔ, 26930 31651

ΑΡΧΕΛΩΝ, Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας & Διαχείρισης, τηλ:6932285817

error: Content is protected !!