ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24ωρη Πανελλαδική Απεργία των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού

Οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού συμμετέχοντας στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, που κήρυξε ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης (ΦΔ) Προστατευόμενων Περιοχών την Πέμπτη στις 23 Νοεμβρίου 2017, έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος), προκειμένου να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για το διαμορφούμενο αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον που εισέρχονται, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου, που ολοκληρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας.

Η κα. Καραμπέρου Γεωργία, Συντονίστρια Έργου του ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ενημέρωσε δημοσιογράφο από το τοπικό κανάλι «Ionian Channel» και την ηλεκτρονική εφημερίδα «The Best Portal» σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα που υπάρχουν και διαιωνίζονται για το υφιστάμενο προσωπικό στους 28 ΦΔ που αριθμεί 358 άτομα όλων των ειδικοτήτων. «Η τεχνογνωσία και η εξειδικευμένη εμπειρία του υφιστάμενου προσωπικού αποτελούν εγγύηση για την ομαλή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και των προγραμμάτων που θα πρέπει να υλοποιήσουν εξυπηρετώντας ταυτόχρονα πάγιες και διαρκείς ανάγκες» τόνισε η κα. Καραμπέρου. Επίσης υπογράμμισε  ότι με τη δημοσίευση του προσχεδίου νόμου για τους ΦΔ, το υπάρχον προσωπικό οδηγείται σε μια κατάσταση ΠΛΗΡΟΥΣ αβεβαιότητας και σε ένα ακόμα βήμα πριν τον οριστικό τερματισμό της απασχόλησής τους.  Η κα. Καραμπέρου σημείωσε ότι η μοναδική περίπτωση υπαγωγής των υφιστάμενων συμβάσεων στις εξαιρέσεις Παράτασης του ΠΔ 164/2004, παραμένει η Παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων λόγω σχεδιασμού και υλοποίησης Πράξεων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 στη βάση της ολοκληρωμένης και νομικά τεκμηριωμένης πρότασης του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων, η οποία ουδέποτε αντικρούστηκε νομικά παρά μόνον προφορικά και αόριστα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Το παράδειγμα των εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” καθώς και οι ρυθμίσεις του άρθρου 65 του Ν. 4369/2016 για τους εργαζόμενους των «Γραφείων Δικτύωσης-Προώθησης της Ισότητας», αποτελούν χαρακτηριστικά μόνο παραδείγματα για την ανεξήγητα δυσμενή αντιμετώπιση που μόνο το προσωπικό στους ΦΔ τυγχάνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όλα αυτά τα χρόνια.

Η κα. Ελένη Κουμούτσου, Συντονίστρια Έργου στον ΦΔ Χελμού-Βουραϊκού ανέφερε ότι η κύρια αρμοδιότητα των ΦΔ είναι η τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας μας που απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες (92/43/ΕΟΚ & 2009/147/ΕΚ) και από διεθνείς συμβάσεις για τις περιοχές ευθύνης τους. Στο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα, οι ΦΔΠΠ συνέβαλαν καθοριστικά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας στις προστατευόμενες περιοχές και συνολικά στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους όπως επιτάσσει και το άρθρο 24 του Συντάγματος. Επίσης, στο χρονικό αυτό διάστημα, η λειτουργία τους συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή επιβολής χρηματικών προστίμων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα ήταν αναπόφευκτο ως αποτέλεσμα μη ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι παραστάθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τους υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αχαΐας, κ. Σιδηρόπουλος Μιχάλης. Εκεί παρευρέθηκαν και σημείωσαν τα αιτήματά τους οι κκ. Μακρυγιάννη εκ μέρους του Βουλευτή κ. Σπαρτινού, Πλέσσα εκ μέρους του Βουλευτή κ. Ριζούλη και Κολιβάνου εκ μέρους της Βουλευτή κας. Αναγνωστοπούλου. Πραγματοποιήθηκε διάλογος και διαβεβαίωσαν τους υπαλλήλους των δύο ΦΔ της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ότι θα κάνουν επαφές με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, προκειμένου να λάβουν διευκρινήσεις επί συγκεκριμένων ασαφών θεμάτων επί του σχεδίου νόμου και ιδιαίτερα για τη συνέχιση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι των ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την παραχώρηση της αίθουσας.

error: Content is protected !!