Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2019 τα πρώτ κατευθύνθηκαν γρήγορα στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών. Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση και την προστασία του είδους.
Όπως και η έναρξη της ωοτοκίας φέτος έγινε με τον εντοπισμό δύο φωλιών, έτσι και η έναρξη της εκκόλαψης ξεκίνησε με χνάρια νεοσσών που βγήκαν από δύο ξεχωριστές φωλιές.
Τα αυγά της Καρέττα (ή Caretta caretta όπως ονομάζεται στην Ταξινομική) επωάζονται για περίπου 50 ημέρες, θαμμένα προσεχτικά μέσα στην άμμο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές τους τη νύχτα. Μόλις βγουν από τη φωλιά, καθοδηγούνται από το δυνατότερο φως. Εάν αυτό είναι το φως από το φεγγάρι και τα αστέρια, θα κατευθυνθούν αμέσως προς την θάλασσα. Αν όμως στην παραλία υπάρχουν δυνατά φώτα από σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσιο φωτισμό ή από επισκέπτες της παραλίας (φακοί, φωτιές κτλ.) τότε δυστυχώς τα χελωνάκια θα αποπροσανατολιστούν, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στη θάλασσα, αλλά να χαθούν στο πίσω μέρος της παραλίας και να πεθάνουν από εξάντληση ή αφυδάτωση.
Εκεί λοιπόν που υπάρχουν οι φωλιές θαλάσσιας χελώνας, τα φώτα των κτιρίων και των δρόμων που φέγγουν στην παραλία πρέπει να κλείνουν νωρίς το βράδυ ή να σκιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει διαρροή φωτός προς την παραλία ωοτοκίας. Αυτό ορίζει και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Όσο κάτι τέτοιο δεν τηρείται, υπάρχει απώλεια νεοσσών, δηλαδή δεν είναι αποτελεσματική η προστασία του είδους.
Έχει υπολογιστεί ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από τα 1000 χελωνάκια που θα μπουν στη θάλασσα, μόνο 1-2 θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να φτάσουν στην ενηλικίωση, λόγω των πολλών φυσικών απειλών μέσα στο νερό. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να φθάσουν στη θάλασσα όσο το δυνατόν περισσότερα χελωνάκια και σε αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, κλείνοντας τα φώτα μας και αποφεύγοντας να πάμε στην παραλία το βράδυ.
Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ. 2693031939
ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, τηλ:6932285817
O Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1022/Β/4-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://strofylianationalpark.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Kotychi – Strofilia and Kyparissia Bay Wetlands Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 (GG 1022/Β/4-3-2022)
The website of Management Unit of Strofylia Wetlands National Park and Protected Areas of Western Peloponnese is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (https://strofylianationalpark.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr