Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
«Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ι Κ Η Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η»
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.), στο πλαίσιο της υλοποίησης του Υποέργου 3 του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός», πραγματοποίησε εσπερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα.
Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εσπερίδα και επιβεβαίωσε ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και ιδιαίτερα τη περιβαλλοντική εκπαίδευση, με τελικό στόχο μια κοινωνία ενεργών συνειδητοποιημένων πολιτών που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον εαυτό τους».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν για χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Α/ΘΜΙΑΣ και Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Θεόδωρος Μπαρής ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου με τη συμβολή των εκπαιδευτικών, που επιτελούν ένα σημαντικό έργο και στη καλλιέργεια θετικών στάσεων των μαθητών για τη προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κα. Πηνελόπη Σακοβέλη, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπαιδευτικών πακέτων που αναδεικνύουν τη προστατευόμενη περιοχή και τη σημασία τους για τη τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα και πρότεινε τον επανασχεδιασμό τους ιδιαίτερα για τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος η κα. Ιωάννα Παπαϊωάννου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κατέθεσε τη βιωματική εμπειρία που είχαν καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ξένους συναδέλφους τους στο Εθνικό Πάρκο κατά το παρελθόν και τόνισε ότι τα εκπαιδευτικά πακέτα αποτελούν βασικά σύνεργα του ΦΔΥΚΣ για την ανάδειξη της περιοχής και πεδίο έρευνας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Την έναρξη έκανε η κα. Βασιλική Ορφανού, Βιολόγος, Υπάλληλος Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, η οποία μέσα από την παρουσίασή της περιέγραψε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Επόμενη ομιλήτρια η κα. Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκε για την Α’ βάθμια (με 14 δραστηριότητες) και για την Β’ βάθμια (με 12 δραστηριότητες) για το Εθνικό Πάρκο, με σκοπό καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής. Στη συνέχεια η κα. Ευγενία Πανώριου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται με τη συμμετοχή 5 ευρωπαϊκών χωρών για περιοχές Natura (Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβενία) γνωστό ως INVOLEN, το οποίο συνδυάζει τη διαγενεακή μάθηση δηλαδή τη μάθηση από την επαφή διαφορετικών ηλικιακών ομάδων(έφηβοι και άνθρωποι άνω των 55) σε συνδυασμό με παιχνίδι μέσα από εικονογραφημένο σενάριο και τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της ΑΔΕΠ Α.Ε μέσα από τη παρουσία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης της περιοχής NATURA 2000 του Παναχαϊκού Όρους στο Πουρναρόκαστρο Πατρών, το Σπίτι του Νερού στην περιοχή του Κάστρου στη Πάτρα και του Κέντρου Βιομάζας στο Μονοδένδρι Πατρών.
Στη συνέχεια η κα. Αγγελική Τρικαλίτη Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Αειφόρο Σχολείο» και στις ευκαιρίες που παρέχονται στα σχολεία μέσω της συμμετοχής σε αυτά καθώς και τον τρόπο που μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές οι επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών σε προστατευόμενες περιοχές.
Τέλος ο κ. Γεώργιος Χείρας, Εκπαιδευτικός και Αναπληρωματικό Μέλος του Δ.Σ. του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ., αναφέρθηκε στις χελώνες του Εθνικού Πάρκου και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές όλων των ηλικιών.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κος Κουτρούμπας Θωμάς, Βιολόγος εκπαιδευτικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.
O Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1022/Β/4-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://strofylianationalpark.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Kotychi – Strofilia and Kyparissia Bay Wetlands Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 (GG 1022/Β/4-3-2022)
The website of Management Unit of Strofylia Wetlands National Park and Protected Areas of Western Peloponnese is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (https://strofylianationalpark.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr