ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική καταγραφή για τις εκθαλασσωμένες Caretta caretta
Πραγματοποιήθηκε τη Μ. Δευτέρα 25/04 η εθελοντική καταγραφή για τις νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες Caretta caretta στις βορειοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) σε συνεργασία με το Agro-Περιβαλλοντικό Γραφείο του κ. Διονύση Μαμάση και με τη συμμετοχή εθελοντών, κατέγραψαν στις παραλίες από Καυκαλίδα Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) μέχρι και το Κάστρο Ρίου (Π.Ε. Αχαΐας) τις εκθαλασσωμένες θαλάσσιες χελώνες.
Η μεγάλη ανησυχία επιβεβαιώθηκε εντοπίζοντας 24 νεκρές από τις οποίες οι 19 εντοπίστηκαν εντός της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου (από τον Άραξο μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών). Οι υπόλοιπες καταγράφηκαν στις παραλίες της Καυκαλίδας Κυλλήνης, στη Μυρσίνη, στη Λακκόπετρα και 2 από αυτές στα Καμίνια και στο Κάστρο Ρίου που είχαν ήδη αναφερθεί από πολίτες. Μάλιστα την Παρασκευή 6/05 άλλη μια νεκρή χελώνα εντοπίστηκε στην παραλία του Μονοδεντρίου Βραχναιϊκων.
Τα ανησυχητικά αποτελέσματα των καταχωρήσεων θα κοινοποιηθούν στις Λιμενικές αρχές, στους Δήμους και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την λήψη βέλτιστων λύσεων για την θαλάσσια χελώνα πριν την αναπαραγωγική περίοδο.
Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εντοπισμού εύρεσης νεκρής ακόμη και τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας να επικοινωνήσουν άμεσα στα τηλέφωνα 2693031939 (Φορέας Διαχείρισης), 6947938358 (Διονύσης Μαμάσης) 6980740070 (Ηλίας Τζώρας) και στις Λιμενικές Αρχές. Κάθε πληροφορία μπορεί να φανεί πολύτιμη για το απειλούμενο θαλάσσιο ερπετό.
Άμεση κρίνεται και η συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης για την προστασία της Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς όπου πέρσι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του ΦΔΥΚΣ σημειώνοντας πολλαπλές δράσεις και έργο. Η παραλία του Εθνικού Πάρκου χαρακτηρίζεται ως (νέα) παραλία ωοτοκίας της Caretta-Caretta καθώς χρησιμοποιεί την περιοχή αυτή ως τροφικό πεδίο και χώρο αναπαραγωγής.
Στην εθελοντική καταγραφή συμμετείχαν από τον Φορέα Διαχείρισης οι: Γ.Καραμπέρου Δασολόγος-Συντονίστρια, Α.Ζαχαροπούλου Περιβαλλοντολόγος, Β.Ορφανού Βιολόγος, Α. Αναγνωστοπούλου Δασολόγος και οι επόπτες φύλαξης Ε.Καραγιάννη, Ε. Σωτηροπούλου, Η.Ιατρού, Α. Σουρμελής, Π.Πλώτας.
Με το ΑGRO-Περιβαλλοντικό Γραφείο Δ.Μαμάσης συμμετείχαν οι: Δ.Μαμάσης Περιβαλλοντολόγος-Συντονιστής καταγραφής, Η.Τζώρας Ερευνητής πεδίου, Α.Ιωσηφάκης Τελειόφοιτος τμήματος επιστημών της θάλασσας, I. Μπουντανιόζου Γεωγράφος, Θ.Ασπρούδης, Δ.Τσιλιγκάνου.
Λίγα λόγια για το περσυνό πρόγραμμα (2015) παρακολούθησης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας
Καταγράφηκαν 45 φωλιές κατά μήκος της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς ενώ 2.757 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τη θάλασσα. Τα περισσότερα αυγά που σημειώθηκαν σε φωλιά απαριθμούσαν 131 ενώ η μικρότερη είχε μόλις 54 αυγά. Η μεγαλύτερη απόσταση φωλιάς από τη θάλασσα ήταν στα 27 μέτρα ενώ η μικρότερη απόσταση μόλις στα 3 μέτρα από την ακτογραμμή. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Αρετή, στην Μανωλάδα και στην Βάρδας Ηλείας καθώς και στη Πάτρα, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών. Επισκεφτήκαμε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία-δημοτικά), χωρικής εμβέλειας του Εθνικού Πάρκου στα πλαίσια περιβαλλοντικής αγωγής και ενημερώθηκαν 850 μαθητές για την προστατευόμενη περιοχή και την θαλάσσια χελώνα. Τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις απαγόρευσης οχημάτων εντός παραλίας και σημάνσεις σε επιχειρήσεις (καντίνες) που δραστηριοποιούνταν πλησίον της ακτογραμμής για την προστασία της. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή και η ανταπόκριση των λουόμενων-πολιτών που παρακολούθησαν τις δημόσιες ανοιχτές εκσκαφές χελωνοφωλιών όπου καταγράφτηκε το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών. Η συμβολή των εθελοντών ήταν αξιέπαινη και βοήθησαν αποφασιστικά στην παρακολούθηση και προστασία των φωλιών, στους καθαρισμούς παραλιών και σε άλλες δράσεις. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, είναι κατ΄ εξοχήν απειλούμενο και προστατευόμενο είδος πανίδας. Καταγράφηκαν και 43 νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες ορισμένες εξ΄ αυτών σε αποσύνθεση, άλλες έφεραν εμφανή τραύματα (καβούκι, κεφάλι), ενώ στις υπόλοιπες δεν διαπιστώθηκε η αιτία θανάτου. Τρείς από αυτές ήταν πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι τραυματισμένες στάλθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης και Διάσωσης της ΜΚΟ «Αρχέλων» στην Γλυφάδα Αττικής για την περίθαλψή τους. Συμβάλλαμε ως αρωγοί στην άμεση μεταφορά τραυματισμένων χελωνών και εκτός προστατευόμενης περιοχής όπως στην πλαζ ΕΟΤ στην Αγυιά Πάτρας και στην Αμφιλοχία ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα απαντήθηκαν σε πολίτες που εντόπιζαν φωλιές, ίχνη-χνάρια και χελώνες ανά την Ελλάδα.
O Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1022/Β/4-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://strofylianationalpark.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Kotychi – Strofilia and Kyparissia Bay Wetlands Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 (GG 1022/Β/4-3-2022)
The website of Management Unit of Strofylia Wetlands National Park and Protected Areas of Western Peloponnese is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (https://strofylianationalpark.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr