Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) πραγματοποίησε για πρώτη φορά δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia) στον οικισμό Μετόχι, Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Ζευγάρι λευκοπελαργών επέλεξαν για 2η συνεχόμενη χρονιά, τον οικισμό Μετόχι για να φτιάξουν την φωλιά τους. Η απόπειρα φωλεοποίησης τους στα τέλη του Μαρτίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις αρχές Μάϊου, παρατηρήθηκαν οι νεοσσοί που άρχισαν να ξεπροβάλουν δειλά τα κεφαλάκια τους μέσα από την φωλιά.
Ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποίησε την δακτυλίωση των νεοσσών με την εθελοντική προσφορά της κας Εύα Στετς, Συντονίστριας των δακτυλιώσεων Λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών σε συνεργασία με τον εθελοντή κ. Διονύση Μαμάση και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης. Στους πέντε (5) νεοσσούς τοποθετήθηκαν ειδικά αριθμημένα δακτυλίδια στα πόδια τους. Τα ειδικά δακτυλίδια τύπου ELSA με κωδικό GRA για την Ελλάδα και με μοναδικό αριθμό, χορηγήθηκαν δωρεάν από την κα. Στετς. Στους νεοσσούς δόθηκαν τα ονόματα Τζo, Τίτο, Ανδρέας, Μάρθα & Παναγιώτης από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και τον κ. Μαμάση.
Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15-20 λεπτά περίπου και περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά των νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά. Η δακτυλίωση θεωρείται η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.
Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Τεχνικών Έργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ραυτακόπουλο για την διάθεση του καλαθοφόρου οχήματος του Δήμου, καθώς και τον χειριστή του, κ. Αρτέμη Λέκο. Εκφράζονται ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ κ.κ. Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλο, Ανδρέα Καπετανόπουλο, Αλέκο Ορδίτη & Νίκο Κουτσογιαννόπουλο οι οποίοι με τις απαραίτητες ενέργειές τους συνέβαλαν στην ασφαλή διεξαγωγή των όλων εργασιών και φρόντισαν για την ασφάλεια των δακτυλιωτών. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους του Μετοχίου που προσέχουν τους «νέους επισκέπτες» της περιοχής τους.
O Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 1022/Β/4-3-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://strofylianationalpark.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Kotychi – Strofilia and Kyparissia Bay Wetlands Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/4279/211/11-2-2022 (GG 1022/Β/4-3-2022)
The website of Management Unit of Strofylia Wetlands National Park and Protected Areas of Western Peloponnese is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-westernpeloponnese
The present website of the ex-Management Body (https://strofylianationalpark.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.westernpeloponnese@necca.gov.gr