ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2015

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΚΟΠΟΣ, ΔΑΣΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ, ΤΕΙΧΟΣ ΔΥΜΑΙΩΝ

Από το 1993 και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, η Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της MKO Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον. Είναι μια εκδήλωση με στόχο να αυξήσει τις γνώσεις και το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσής τους.

Η εκδήλωση αυτή εστιάζει στην φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, οι οποίοι  προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψουν την ομορφιά των πουλιών, και να ζήσουν από κοντά τη μαγεία του δύσκολου αλλά απαραίτητου ταξιδιού της μετανάστευσής τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς  συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή  Γιορτή των Πουλιών 2015, διοργανώνοντας εκδήλωση παρατήρησης των μεταναστευτικών πουλιών του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, με τη συνεργασία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, 10:00-14:00. Με την παρουσία τους, μας τίμησαν περισσότερα από 60 άτομα, μέλη της ΟΙΚΙΠΑ αλλά και κάτοικοι των γύρω περιοχών. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν ενημέρωση για τη φυσιογνωμία, την περιβαλλοντική αξία, τα οικοσυστήματα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου από τη Βιολόγο του ΦΔ, Βασιλική Ορφανού, και τον εκπρόσωπο της ΟΙΚΙΠΑ, Διονύση Μαμάση, και παρατήρησαν τα πουλιά στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος με τηλεσκόπια και κιάλια.

 

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πεζοπορία στο Δάσος της Στροφυλιάς με τις κουκουναριές, και ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων, όπου ο αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Γκαζής ενημέρωσε για την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου με την οχύρωση και τα Κυκλώπεια Τείχη. Η θέα για παρατήρηση πουλιών από την ακρόπολη ήταν εκπληκτική. Η δράση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης και στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, στο Λάππα Αχαΐας.

Τα πουλιά που παρατηρηθήκαν στη λ/θ Πρόκοπος, περιλάμβαναν πολλές φαλαρίδες, κορμοράνους, αλκυόνες, γλάρους, γερακίνες, έναν καλαμόκιρκο, και αρκετούς ερωδιούς, πιο συγκεκριμένα λευκοτσικνιάδες, και σταχτοτσικνιάδες.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καθώς και την ΟΙΚΙΠΑ, και ελπίζει στη διοργάνωση περισσότερων παρόμοιων δραστηριοτήτων στο μέλλον, με στόχο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και τα πουλιά που φιλοξενεί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 3, «Ενέργειες ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός», του ΕΠΠΕΡΡΑ.

 

error: Content is protected !!