ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς για το έτος 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς για το έτος 2017

Από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς ανακοινώνεται η συνέχιση, και τη φετινή χρονιά, του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην προστατευόμενη περιοχή, δεδομένου ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ετήσια έκθεσή του και για το 2017, χαρακτήρισε περιοχές των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης ως υψηλού κινδύνου όσον αφορά την ελονοσία.

Ήδη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προκηρυχτεί το Έργο με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Καταπολέμηση Πληθυσμού Κωνωπωειδών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ετών 2017-2018» το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών παρακολούθησης και ελέγχου του πληθυσμού των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και τον περιορισμό της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια. Περιοχή εφαρμογής του Έργου είναι, το αγροτικό και περιαστικό σύστημα των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση τα παράλια, παραλίμνια & παραποτάμια υγροτοπικά συστήματα. Επιπλέον εκτός του παραπάνω έργου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπληρωματική σύμβαση ύψους 20.000 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών κατά το διάστημα πριν την έναρξη του ως άνω έργου στην περιοχή ευθύνης του Φορέα.

Για την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών, το ΔΣ του Φορέα, έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του και ενέκρινε για το 2017 την καταπολέμηση κουνουπιών στους Υγροτόπους Κοτυχίου – Στροφυλιάς, αποκλειστικά και μόνο με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας  και μόνο με χρήση του σκευάσματος με δραστική ουσία τον βιολογικό παράγοντα Bti. (Bacillus thurigiensis subsp. israelensis) θέτοντας επιπλέον τον όρο οι ψεκασμοί που απαιτούν τη χρήση ελικοπτέρου να γίνουν μετά το τέλος Ιουνίου  προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στους πληθυσμούς των αναπαραγόμενων πουλιών.

Για την ενημέρωση των συμπολιτών να αναφέρουμε πως σύμφωνα με έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: «Το προνυμφοκτόνο σκεύασμα Vectobac 12 SC με δραστική ουσία το βιολογικό παράγοντα Bacillus thuringiensis (Bti) έχει οριστική έγκριση κυκλοφορίας στη χώρα μας βάση της οποίας επιτρέπεται η χρήση του και σε ορυζώνες». Επιπλέον σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας: «Σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (Natura κλπ.) ενδείκνυται μόνο η χρήση των σκευασμάτων B.t.i.». Η δράση του εν λόγω σκευάσματος  είναι εκλεκτική και δεν επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον αφού πρόκειται για μύκητα ο οποίος καταστρέφει τις προνύμφες των κουνουπιών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως  ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, με την παραπάνω έγκρισή του,  στοχεύει στην προστασία των ενδιαιτημάτων και των ζωντανών οργανισμών της περιοχής από τοξικά χημικά σκευάσματα, και ταυτόχρονα θεωρεί υψίστης σημασίας την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

error: Content is protected !!