ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δακτυλιώθηκαν Κιρκινέζια – Falco naumanni στα Λεχαινά

Το 2021, για πρώτη φορά δακτυλιώθηκαν νεοσσοί Κιρκινεζιών – Falco naumanni στα Λεχαινά Ηλείας! Η δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας Π.4.4 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΟΥ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ» που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, της Πράξης «Επιχορήγηση του για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η εταιρεία «ECO STUDIES P.C.» ως ανάδοχος της δράσης, με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας έργου της, δακτυλίωσαν συνολικά πενήντα (50) νεοσσούς κιρκινεζιών, από 12 τεχνητές φωλιές. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν δύο δαχτυλίδια στο κάθε πουλί, ένα σε κάθε πόδι: Α) Στο δεξί πόδι τοποθετήθηκε μεταλλικό δαχτυλίδι του ΕΚΔΠ και Β) Στο αριστερό πόδι τοποθετήθηκε χρωματιστό δαχτυλίδι, χρώματος βυσσινί, με 3 χαρακτήρες (αποτελούμενο ένα (1) γράμμα και δυο (2) αριθμούς). Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη του ΕΚΔΠ κα. Μαρία Δημάκη και κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

Για την αξιολόγηση της επιτυχίας της δράσης είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εντοπίσουμε κάποια από αυτά τα Κιρκινέζια! Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου καλεί όποιον πολίτη εντοπίσει δακτυλιωμένο Κιρκινέζι, να το δηλώσει στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ) Δήλωση επανεύρεσης – ΕΚΔΠ (wordpress.com) ή να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, στον Φορέα Διαχείρισης (fdks@otenet.gr) είτε στην Επιστημονική υπεύθυνη του έργου κα. Μαρία Δημάκη (mdim@gnhm.gr). Αν υπάρχει η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας, ακόμα καλύτερα!

Η παρακολούθηση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή θα πραγματοποιηθεί και τη φετινή χρονιά (2022) με τη τοποθέτηση περισσότερων τεχνητών φωλιών και τη δακτυλίωση των φετινών νεοσσών η οποία θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Η χρονική περίοδος ολοκλήρωσης της δράσης είναι τέλος του 2023.

Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω των Πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Καθώς το Κιρκινέζι φωλιάζει εντός οικισμών σε στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, η παροχή κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στόχος είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού F.naumanni στην αποικία των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης.

 

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου,

Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος ΦΔ, τηλ.: 26930 31939

Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ.: 26930 31939

error: Content is protected !!