Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τη συνδρομή των ενεργών πολιτών ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς

Τη συνδρομή των ενεργών πολιτών ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΘΙΝΕΣ

Τη συνδρομή των ενεργών και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών, ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) προκειμένου να διαφυλαχτεί η βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ του Φορέα ζητά από τους πολίτες που επισκέπτονται την περιοχή και εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, όπως το κυνήγι και η κίνηση των τροχοφόρων στους αμμόλοφους, να επικοινωνούν με τα γραφεία του Φορέα ή να το καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι το Δασαρχείο, η Θηροφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία.

ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΝΗΓΙ

Η συστηματική φύλαξη, με την καθημερινή παρουσία των οχημάτων και του προσωπικού στο πεδίο έχει συμβάλει αρκετά στην αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Ωστόσο παρά την καλή συνεργασία που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια με τους εμπλεκόμενους φορείς (Δασαρχεία, Θηροφυλακή, Αστυνομία) για την προστασία του Εθνικού Πάρκου, δεν μπορούν να αποφευχθούν εξ’ ολοκλήρου παράνομες δραστηριότητες όπως το κυνήγι στους Υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τα τελευταία αργοπορημένα χελωνάκια του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς για το 2016

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου οι τελευταίες τρείς εκσκαφές φωλιών στην παραλιακή ζώνη Κοτυχίου στα πλαίσια της παρακολούθησης της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Carettacarettaστο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς για το 2016.

Η εκσκαφή χελωνοφωλιάς είναι η διαδικασία που πραγματοποιείται όταν τα χελωνάκια έχουν ήδη εκκολαφθεί και έχουν αναδυθεί από την φωλιά τους με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα. Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται για να καταγραφεί το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών καταγράφοντας τον αριθμό από τα χελωνάκια που κατάφεραν να φτάσουν στην θάλασσα αλλά και το ποσοστό από τα αυγά που δεν εκκολάφθηκαν και για ποιο λόγο. Πολλές φορές όμως μπορεί να υπάρχουν χελωνάκια αργοπορημένα όπως και διαπιστώθηκε και στις τρείς φωλιές (αυγοθάλαμος) τα οποία απεγκλωβίστηκαν προσεκτικά.

ΕΚΣΚΑΦΗ ΦΩΛΙΑΣ CARETTA CARETTA

Ενημερωτική Περιβαλλοντική Εκδήλωση

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.) και η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. (Σαχτούρη 65, Πάτρα) στην ενημερωτική περιβαλλοντική εκδήλωση με τίτλο «Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Carettacaretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς κατά το 2016».

Η Caretta caretta ως κατ΄εξοχήν απειλούμενο και προστατευόμενο είδος χρησιμοποιεί την περιοχή του Εθνικού Πάρκου ως τροφικό πεδίο, χώρο αναπαραγωγής και ωοτοκίας. Για δεύτερη χρονιά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς πραγματοποιείται το πρόγραμμα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη θεσμοθετημένη προστατευόμενη περιοχή.

Εισηγητές θα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος περιβαλλοντολόγος M.Sc. Διονύσης Μαμάσης και ο ερευνητής πεδίου Ηλίας Τζώρας αναδεικνύοντας μέσω διαδραστικής παρουσίασης το φετινό πρόγραμμα που υλοποιείται και ολοκληρώνεται το προσεχές χρονικό διάστημα με τα προβλήματα και τις απειλές, τις παραλίες παρακολούθησης, την οικολογική αξία, τις συγκινητικές στιγμές με τα χελωνάκια που αναδύονται από τις φωλιές με κατεύθυνση την θάλασσα, τη συμμετοχή των εθελοντών αλλά και την οικουτουριστική αξιοποίησης του Εθνικού Πάρκου μέσω της Carettacaretta.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – «Η επιστροφή του “Νίκου”! Οι πολίτες στείλανε το περιβαλλοντικό τους μήνυμα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta»

Μια ιδιαίτερη περιβαλλοντική εκδήλωση παρακολούθησαν τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 γονείς με τα παιδιά τους, κατασκηνωτές, λουόμενοι αλλά και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχή όπου παραβρέθηκαν στην παραλία των Λεχαινών Ηλείας, στη Green Camp για την απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Οι πολίτες στείλανε το περιβαλλοντικό τους μήνυμα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – «Απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta τη Δευτέρα 22/08/16 στην παραλία Λεχαινών στο Green Camp»

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» σας προσκαλούν την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016 στις 7 το απόγευμα στην παραλία Λεχαινών στην πράσινη κατασκήνωση Green Camp στην απελευθέρωση θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.