Συνέντευξη Τύπου Λεχαινά 27 Ιαν 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 Λάππα 04/02/2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.) πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για τo ρόλο και τις δράσεις του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. στο Δημαρχείο Ανδραβίδας – Κυλλήνης στα Λεχαινά Ηλείας (Πολυτεχνείου 2) την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 13:30.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΥΚΣ, κος Νικόλαος Καραβάς, το μέλος του ΔΣ του ΦΔΥΚΣ και Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κος Δημήτριος Αρβανίτης και ο πρόεδρος της iForceΕπικοινωνίες κος Φωκίων Ζαΐμης.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΥΚΣ, κος Νικόλαος Καραβάς, αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Φορέα αλλά και στους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του. Ο Φορέας ιδρύθηκε ως ΝΠΙΔ με το Νόμο 3044/2002 μεταξύ 25 Φορέων σε όλη την Ελλάδα. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και Αχαΐας, των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, τοπικών οικολογικών οργανώσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος..

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Διεθνούς σημασίας και διέπεται από τη Σύμβαση Ramsar, περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής,Από το 2009 η περιοχή αυτή (29/4/2009 ΦΕΚ 159) ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο, με μια έκταση που ανέρχεται σε 143.000 στρέμματα. Τα βασικά προβλήματά του είναι η παράνομη υλοτομία, η ρύπανση από ανθρώπινους παράγοντες, οι καταπατήσεις γης και λαθροθηρία ή παράνομο κυνήγι. Υπενθυμίζεται ότι το κυνήγι απαγορεύεται εντελώς και για όλο το χρόνο στο εθνικό πάρκο. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις βασικές δράσεις του Φορέα και τα υπό υλοποίηση έργα στην περιοχή (π.χ., την εποπτεία & αξιολόγηση των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας,την επισκευή των 4 οικίσκων στη Λ/Θ Προκόπου, το σχέδιο διαχείρισης για τη προσταευόμενη περιοχή, την αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης, τη προμήθεια 4 τηλεμετρικών σταθμών για τη παρακολούθηση των υδάτων στις Λ/Θ, GIS καταγραφή περιοχής, δημοσιότητα κ.λ.π.) και ανακοίνωσε πρόγραμμα ενημέρωσης και συνεργασίας φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Το μέλος του ΔΣ του ΦΔΥΚΣ και Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κος Δημήτριος Αρβανίτης καλωσόρισε τους ομιλητές και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα για την περιοχή να φιλοξενεί ένα τόσο σπουδαίο εθνικό πάρκο ύψιστης σημασίας τόσο για την χώρα μας όσο και για την παγκόσμια κοινότητα. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και την στενή συνεργασία που έχει με τον Φορέα προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιοχής για περιβαλλοντικά θέματα και την ανάδειξη της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου ένωσης εταιρειών για το έργο της δημοσιότητας του Φορέα κος Φωκίωνας Ζαΐμης τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης που ξεκινά, θα καταβληθεί προσπάθεια για θετική ανάδειξη της περιοχής όλο τον χρόνο ώστε να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα και κατ’ επέκταση η επισκεψιμότητα της περιοχής, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να ανοίγουν τα ξενοδοχεία μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα οφέλη από την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού θα είναι σημαντικά ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι βασικοί προστάτες του φυσικού κάλλους της. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για θέματα επικαιρότητας.

error: Content is protected !!