Διημερίδα 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.), πραγματοποίησε με επιτυχία διημερίδα με θέμα «Καλές Πρακτικές στη Διαχείριση και Παρακολούθηση Προστατευόμενων Περιοχών» με καλεσμένους ομιλητές από Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από όλη τη χώρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία στην διημερίδα και επιβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στη διάθεση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών για την ανάληψη κοινών δράσεων στο πλαίσιο της προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου της χώρας.

Επίσης τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο κ. Νίκος Τσούκαλης, Βουλευτής Αχαΐας. Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους της Προϊσταμένης του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κας Σκαλτσά από την κα Αναστασία Δαλάκα, υπάλληλο του ΥΠΕΚΑ, η οποία ευχήθηκε να γίνει γνωστό το σπουδαίο έργο των Φορέων Διαχείρισης.

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου απεύθυνε χαιρετισμό ο κος Δημήτριος Κατσαρός, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Α.Δ.Π.Δ.Ε.Ι., ο οποίος ανέφερε πως στη περιοχή ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περιλαμβάνονται 7 Φορείς Διαχείρισης τους οποίους στηρίζει σε θέματα αδειοδότησης, σχεδιασμού και σε κάθε περίπτωση η ηγεσία της θα πράξει ότι χρειάζεται για την ενδυνάμωση στους με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με τη παρουσία τους ο βοηθός Δημάρχου Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κος Διονύσιος Μαλλιαρός και ο Αντιδήμαρχος Προγραμ. & Ανάπτυξης Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κος Ανδρέας Μίγους.

Την διημερίδα άνοιξε ο κ. Νικόλαος Καραβάς, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, αναφέροντας πως ο σκοπός της διημερίδας είναι η παρουσίαση του έργου των Φορέων Διαχείρισης της χώρας στο ευρύ κοινό, αλλά και η ευκαιρία ανταλλαγής καλών πρακτικών, ιδεών και προβληματισμών μεταξύ των υπαλλήλων των ΦΔ.

Η πρώτη παρουσίαση καλών πρακτικών έγινε από την κα. Βασιλική Ορφανού Βιολόγο MSc του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και αφορούσε στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) που χρησιμοποιεί ο ΦΔ με σκοπό τη δημιουργία ενός εποπτικού εργαλείου συνολικής απεικόνισης και παρακολούθησης της περιοχής. Την παρουσίαση ολοκλήρωσε η κα. Αναστασία Μαυριδάκη, GIS Analyst, Εκπρόσωπος της Αναδόχου εταιρείας του έργου, Marathon Data Systems, αναλύοντας την αρχιτεκτονική και τις προδιαγραφές του συστήματος.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Laurent Sourbés, Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, ο οποίος παρουσίασε τις καλές πρακτικές του Φορέα σχετικά με τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής εστιάζοντας στην ανάπτυξη εναλλακτικών και καινοτόμων τουριστικών δραστηριοτήτων, με παραδείγματα τη δημιουργία υποβρύχιων «θαλάσσιων μονοπατιών» καθώς και την προώθηση ενός εναλλακτικού συστήματος αγκυροβολίας που δεν καταστρέφει τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Ακολούθησε ο κ. Αντώνης Μπαρνιάς Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc, Συντονιστής τουN Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (Λευκών Ορέων), ο οποίος παρουσίασε το επιτυχημένο πρόγραμμα εθελοντισμού του Φορέα Διαχείρισης και αναφέρθηκε στην διάσταση του εθελοντισμού ως βοήθεια για τον Φορέα αλλά και ως μια σημαντική ανταποδοτική εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Έκανε επίσης, μια λεπτομερή περιγραφή της πρωτοποριακής ιδέας του ΦΔ Σαμαριάς να χορηγεί ένα ειδικό σήμα ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, στις τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίες ευαισθητοποιούνται περιβαλλοντικά και συνεργάζονται με τον Φορέα Διαχείρισης.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Μιχάλης Δαβής Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, ο οποίος παρουσίασε το Πρόγραμμα Παρακολούθησης στην περιοχή ευθύνης του Φορέα. Το Πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση βιοτικών, αβιοτικών και ανθρωπογενών παραμέτρων, καθώς και την καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, της αλιευτικής δραστηριότητας στη λίμνη, της ερευνητικής δραστηριότητας στο Εθνικό Πάρκο καθώς και τον αριθμό των επισκεπτών. Η εφαρμογή του προγράμματος στοχεύει στη διαχρονική μέτρηση περιβαλλοντικών παραμέτρων και εφαρμόζεται από τους υπαλλήλους του Φορέα με σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ακολούθησε ομιλία από την κα. Ελένη Μακρυγιάννη Περιβαλλοντολόγο MSc, Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, η οποία εστίασε στις δυνατότητες ανάδειξης του Οικοτουρισμού εντός των περιοχών ευθύνης των ΦΔ, και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου όπου εφαρμόζεται εδώ και 17 έτη με θετικά αποτελέσματα τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής όσο και στην αύξηση των εσόδων του Φορέα Διαχείρισης. Τόνισε επίσης τη σημασία της επιλογής ενός «προϊόντος» από κάθε Φορέα Διαχείρισης με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση κάθε προστατευόμενης περιοχής μέσω Οικοτουριστικών Δραστηριοτήτων.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος Βιολόγος Περιβαλλοντολόγος Msc, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πατρών, ο οποίος παρουσίασε το Έργο διαχείρισης και ανάδειξης του Παναχαϊκού Όρους. Τόνισε την προτεραιότητα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής, και παρουσίασε το έργο της ΑΔΕΠ. Τονίστηκε η αξία της δημιουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης της περιοχής NATURA 2000 του Παναχαϊκού Όρους στο Πουρναρόκαστρο Πατρών, φιλοδοξώντας να αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και να προσελκύσει το ενδιαφέρων των μαθητών και του ευρύτερου κοινού της Πάτρας.

Τελευταία ομιλήτρια η κα. Μαρία Καμηλάρη, Βιολόγος MSc, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκού, αναφέρθηκε στο έργο του φορέα και στη μακρόχρονη συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης . Αναφορά έγινε επίσης στον χαρακτηρισμό της περιοχής ως Γεωπάρκο. Η ένταξη της ΠΠ του Χελμού Βουραϊκού από το 2009 στο Ευρωπαϊκό (EGN) και Παγκόσμιο Δίκτυο (GGN) Γεωπάρκων υπό την αιγίδα της UNESCO, έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της αναγνωσιμότητας της περιοχής και τη δικτύωση του ΦΔ. Η συμμετοχή στα εν λόγω δίκτυα έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων συνεργασιών και σε αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας έκλεισε ο κ. Νικόλαος Καραβάς, ευχαριστώντας τους ομιλητές για τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Την επόμενη ημέρα Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίδειξη της εφαρμογής GIS και είχαν τη δυνατότητα να την δοκιμάσουν αφού καταχώρισαν και επεξεργάστηκαν χωρικά δεδομένα με χρήση φορητών συσκευών χειρός στο πεδίο.

 

 

Η διημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 3 του ΕΠΠΕΡΑΑ με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης – Εθελοντισμός».

Περισσότερες Πληροφορίες:

κ.κ. Γεωργία Καραμπέρου & Βασιλική Ορφανού Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς,   τηλ: 26930 31939,φαξ: 26930 31959, fdks@otenet.gr

και κα Χριστίνα Πόλου, iForce Επικοινωνίες ΑΕ

Τηλ: 210-3392500, Φαξ:210-3392318, info@iforce.gr

error: Content is protected !!