ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Εκδήλωση στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς στο πλαίσιο της καμπάνιας Let’s Do It Greece 2016!

Στο πλαίσιο της καμπάνιας Let’s Do It Greece 2016, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) συνεργάστηκε με το Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Εθνικό Πάρκο με στόχο την προώθηση της ποδηλασίας και της προστασίας των αμμολόφων. Ο ΦΔΥΚΣ και το Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου σχεδίασαν μια ποδηλατική εκδρομή στην Παραλία της Καλόγριας, η οποία περιλάμβανε ξενάγηση και συζήτηση για τον σχηματισμό των αμμολόφων και την μεγάλη αξία τους για όλο το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου, καθαρισμό της παραλίας από απορρίμματα, καθώς και παρατήρηση της ορνιθοπανίδας στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος.

Η δράση ξεκίνησε με σημείο αφετηρίας το Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου. Από εκεί ποδηλατήσαμε αρχικά μέχρι τη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, όπου παρατηρήσαμε τα πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπια. Καθώς η Εαρινή Μετανάστευση των πουλιών βρίσκεται στο απώγειό της, τα είδη και ο αριθμός των πουλιών που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακός. Οι μαθητές παρατήρησαν εκατοντάδες φλαμίνγκο, πολυάριθμους καλαμοκανάδες, χαλκόκοτες, ερωδιούς, γλάρους, φαλαρίδες, κορμοράνους καθώς και πολλά είδη από παρυδάτια πουλιά, όπως μαχητές. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν τα νανογλάρονα που μόλις έφτασαν στην περιοχή για να φωλιάσουν, καθώς και μια ομάδα από χουλιαρομύτες.

Μετά την ορνιθοπαρατήρηση συνεχίσαμε την ποδηλατάδα μέσα από το Δάσος της Στροφυλιάς έως την παραλία της Καλόγριας στη θέση «Κέντρος». Στην παραλία έγινε μια σύντομη ξενάγηση και συζήτηση για την αξία των αμμολόφων. Οι Αμμόλοφοι ή Θίνες αποτελούν αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας, αποτρέπουν τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, συντελούν στον σχηματισμό των υγροτόπων και προστατεύουν το Δάσος της Στροφυλιάς από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο Πέλαγος. Τέλος, φιλοξενούν σπάνια φυτά και ζώα που φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους εκεί.

 

Στη συνέχεια οι μαθητές του σχολείου μαζί με τις δασκάλες τους, Χριστιάνα Πούλου και Μαρία Μουστερή, και με τη βοήθεια του προσωπικού του ΦΔ, Βασιλικής Ορφανού και Αναστάσιου Σουρμελή,  συνέλεξαν τα απορρίμματα που εντόπισαν κατά μήκος της παραλίας. Στη συνέχεια, οι 10 σακούλες που μάζεψαν οι μαθητές, μεταφέρθηκαν από τον ΦΔ σε κάδο απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Η επιστροφή έγινε και πάλι με ποδήλατα έως το Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου που ήταν και το σημείο λήξης της δράσης.

 

Ευχαριστούμε πολύ το Δημοτικό Σχολείο Μετοχίου για τη συνεργασία, για την πολύτιμη βοήθειά τους στη συλλογή των σκουπιδιών, και για τον ενθουσιασμό τους κατά την εκδήλωση! Ευελπιστούμε στη μελλοντική συνεργασία μας σε τέτοιες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και ευχόμαστε, μέσω της καμπάνιας Let’s Do It Greece 2016, το μήνυμα για την προστασία των αμμολόφων, τη συλλογή απορριμμάτων και την αναψυχή στη φύση, να φτάσει σε όλη την Ελλάδα!

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής αποτελούν οι υγρότοποι και οι περιβάλλουσες πλημμυρισμένες εκτάσεις, το δάσος κουκουναριάς, οι αμμοθίνες και οι ασβεστολιθικοί λόφοι. Προστατεύεται από Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή Νομοθεσία.

   

error: Content is protected !!